lördag 27 december 2008

och så muren förstås

I isande kyla högt uppe bland bergen.
Jag fick öva min kinesiska med kinesiska bönder. De traskar upp de niohundra meterna till muren från byn nedanför varje dag för att skugga varsin turist som de sedan säljer guideböcker till. Vi gjorde alla vårt för att de ska klara sig till nästa skörd. En guidebok var.

Förbjuden julafton

Julafton firades sedvanligt i förbjudna staden i isande kyla. Vi valde att inte ta hjälp av någon av de hundratals "guider" som stod utanför utan köpte en liten guidedosa. Vet inte om det var kylan eller bara en vanlig bugg, hursom helst var guidningen rätt så sporadisk.
Men staden var i alla fall fantastisk coh precis så stoooor och pampig som jag hoppats.
Så det blev en god jul, även för oss.

Priser



Det här är världens dyraste kaffe. 55 kronor på Shanghais flygplats på väg till Peking.

måndag 22 december 2008

Mjäll i hissen

Idag i hissen upp till kontoret var det som vanligt helt proppat med folk. Helt plötsligt säger en kille till en annan att han har mjäll fast de uppenbarligen inte känner varandra. Hoppsan säger han med mjäll och borstar lätt av det så att det flyger runt i hela hissen. Så nu har jag lite kinesiska hudflagor i näsan. GOD JUL! Snart iväg till flygplatsen och Beijing.

söndag 21 december 2008

Men det är ju snorkallt!

Snorkallt! Och i Beijing kommer det att vara ännu kallare. Vinden viner och jag kanske inte har något annat val än att köpa en fejk Canada Goose (eller den kinesiska versionen kanske heter Canidia Gööse eller nåt). Får kolla noga att de har garvat bort allt kött från hundpälskragen bara. I morse blåste det så mkt så att hissdörrarna på jobbet in kunde stängas så det fick stå en liten vaktmästare där och pressa ihop dom.

Mah jong in the streets



OK, det blir inte bättre än att man får vrida på huvudet lite grann. Bild från gamla stan där gubbar och gummor sitter på trottoaren och spelar Mah Jong. Vet inte om åskådarna väntar på sin tur eller om dom bara tycker att det är roligt att titta på. Hittade en marknad med Maokitsch och gamla grejer. Köpte gamla kinesiska pin up bilder och ett eget mah jong i lackask med en drake och en fågel fenix på. Har tänkt ha Mah Jong happenings med kollegorna. De säger att de inte är bra vilket antagligen betyder att de kommer att klå mig direkt.

Efter långpromenad på lördagen hade vi vår första middagsbjudning för min nya kompis och hennes bögbästis med pv. Härligt att vara värdar och en mkt bra middagspremiär. Sen tog de med oss till Shanghai's homsebarer som påpassligt nog ligger tio minuter från oss samlade vid en och samma korsning.